Microsoft Intune is een complete oplossing voor het beheren van verschillende devices, zoals smartphones, laptops, computers en tablets. Levin studeerde in 2022 af op het inzetten van Microsoft Intune. Na het afronden van zijn eindopdracht zijn Levin en Max intern gestart met het inrichten van Intune voor TéGéTèl | HBA en voor onze klanten.

MICROSOFT INTUNE

“Microsoft Intune is een cloud-based beheeroplossing voor alle (mobiele) devices. Het zorgt ervoor dat apparaten, zoals telefoons, laptops, computers en tablets, op afstand beheerd kunnen worden door het uitvoeren van software- installatie en -updates, malwarescans, het beheer van functionaliteiten en het op afstand wissen van het device.” vertelt Max. “Wij richten Microsoft Intune in op basis van de wensen van de klant. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende groepen aan te maken en per groep specifieke rechten aan gebruikers toe te kennen.” legt Max uit. “Wij hebben als support bijvoorbeeld meer rechten om software te installeren dan bijvoorbeeld marketing en sales.” Levin vult aan: “Op support gebruiken we natuurlijk andere programma’s dan bijvoorbeeld op marketing. Microsoft Intune zorgt dat iedere afdeling automatisch beschikt over de software die nodig is. Het instellen van deze groepen zorgt ook dat een computer voor een nieuwe medewerker snel klaar is: op basis van het profiel wordt alle software geïnstalleerd en worden alle instellingen geladen.”

AUTOMATISERING

“Het gebruik van Microsoft Intune zorgt dat het beheer geautomatiseerd kan worden en dat we bijna alles op afstand kunnen regelen voor de klant.” vertelt Max. “Natuurlijk zullen we voor de hardware soms op locatie moeten zijn, maar als het gaat om het beheer van de software dan kunnen we eigenlijk alles op afstand regelen.” Levin vult aan “Het maakt het proces een stuk sneller. Niet alleen doordat we niet meer op locatie werken, maar ook doordat we de profielen kunnen gebruiken om automatisch bepaalde software uit te rollen voor groepen gebruikers.”

END POINT MANAGEMENT

Microsoft Intune is een tool voor end point management. Max legt uit wat end point management betekent. “Het begrip end point management betekent dat alle devices en netwerken worden gemonitord en beheerd. Alle systemen en netwerken worden up-to-date gehouden en met monitoring worden eventuele problemen, zoals problemen met de hardware of een gebrek aan schijfruimte, in kaart gebracht.”

END POINT PROTECTION

“Het beveiligen van apparaten met virusscanners en spamfilters noemen we end point protection. Wij maken zelf gebruik van Withsecure™ voor het beveiligen van alle werkstations en het spamfilter van Hornetsecurity.” vertelt Max. “Ik denk dat de begrippen end point management en end point protection vaak door elkaar gehaald worden, omdat end point protection niet kan zonder end point management, maar het zijn echt verschillende dingen.” Levin vult aan: “Het beveiligen van devices betekent ook dat de software en het besturingssysteem up-to-date zijn. Beveiliging bestaat uit meerdere tools en verschillende lagen.”

BEVEILIGING VOOR IEDER DEVICE

Microsoft Intune kan voor ieder (mobiel) device worden gebruikt. “Microsoft Intune werkt met alle devices en besturingssystemen: smartphones en tablets, laptops en computers. Het maakt niet uit welk besturingssysteem wordt gebruikt: Windows, Android of Apple iOS worden allemaal ondersteund.” vertelt Max. “Het is alleen wel zo dat Microsoft Intune een minimale eis aan de versie van het besturingssysteem heeft. Computers die bijvoorbeeld draaien op een heel oude versie van Windows of smartphones en tablets die op een oude versie van iOS draaien worden niet meer ondersteund. Het komt in de praktijk bijna niet voor, maar het is goed om dit toch even te vermelden.”

OVERSTAPPEN NAAR MICROSOFT INTUNE

Het overstappen naar Microsoft Intune is eenvoudig en kan snel worden geregeld. “Het voordeel is dat Microsoft Intune cloud-based is. Wij bepalen in overleg met de klant hoe Microsoft Intune het best ingericht kan worden en zorgen dat alle profielen, rechten en permissies worden ingesteld. Als alles is ingericht, kan de klant opnieuw inloggen en worden alle rechten en policies automatisch toegepast.”

Wil jij overstappen naar Microsoft Intune? Neem dan contact op met onze accountmanagers voor het maken van een afspraak!