Marloes van der Meer aan het werk op de afdeling support van TéGéTèl | HBA

HYBRIDE WERKEN: FLEXIBEL THUIS EN OP KANTOOR WERKEN

Hybride werken is een combinatie van op kantoor en op locatie (thuis) werken die werknemers veel ruimte en vrijheid biedt. Het is een trend die mede door de coronacrisis een enorme boost heeft gekregen. Hybride werken heeft de toekomst. De juiste technologische tools en oplossingen zijn onmisbaar om altijd en overal met elkaar samen te kunnen werken. Wij bespreken in dit artikel niet alleen de nodige technologische oplossingen, maar delen ook een aantal praktische tips om van het hybride werken een succes te maken.

VOORDELEN VAN HYBRIDE WERKEN

Hybride werken heeft voordelen voor bedrijven én werknemers. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld kiezen voor een kleiner en (kosten)efficiënt pand. Het kantoor van de toekomst wordt anders ingericht met aandacht voor efficiënte en flexibele werkplekken en ruimtes die in het teken van sociale activiteiten en verbinding staan.

Flexibiliteit en vrijheid zijn voor werknemers de belangrijkste voordelen van flexibel op kantoor en thuis werken.

HYBRIDE WERKEN: DE UITDAGINGEN

Natuurlijk kent ook het hybride werken unieke uitdagingen. Niet alleen moeten de systemen en devices zijn afgestemd op deze manier van werken. Flexibiliteit en vrijheid betekent dat communicatie nóg belangrijker wordt. Niet alleen om samen aan projecten te werken, maar ook om met elkaar in contact te blijven.

Wij spraken met teamleider Marloes van der Meer over hybride werken en hoe leidinggevenden kunnen zorgen voor teams die hybride werken.

“Wat ik belangrijk vind als leidinggevende is om ook met de collega’s die vanuit huis werken goed contact te blijven houden zodat ze weten dat ze bij het team horen. Zelf bel ik geregeld even met een collega. Niet alleen om het werk te bespreken, maar ook om bijvoorbeeld even te vragen hoe het weekend is geweest. Het is belangrijk dat je als leidinggevende blijft communiceren. Ook met je collega’s die vanuit huis werken.”

DE MUST-HAVE TOOLS VOOR HYBRIDE WERKEN

“Wij werken met verschillende tools om flexibel samen te kunnen werken. Naast e-mail en telefoon gebruiken wij Microsoft Teams en het Qboard van Coligo desktop. Ik werk hier veel mee zodat ik direct kan zien of ik iemand kan doorschakelen naar een collega of dat deze telefonisch in gesprek is. En in de gedeelde agenda’s in Microsoft Outlook kan ik precies zien welke collega’s aan het werk zijn en welke afspraken gepland staan. In de toekomst verwacht ik dat we nog meer met Microsoft Teams gaan werken om met elkaar te communiceren als team, zodat we een belangrijke melding gelijk met elkaar kunnen delen en de klant goed kunnen ondersteunen.”

LAPTOP

Het voordeel van een laptop is dat deze zowel thuis als op kantoor een optimale perfomance biedt.

Een extern beeldscherm thuis en op de zaak zorgt dat werknemers comfortabel kunnen werken.

ONLINE WERKPLEK

Altijd en overal werken met een online werkplek. Voorkom dat medewerkers belangrijke bestanden op een USB-stick mee naar huis moeten nemen en kies voor een online werkplek. Wij bieden met onze online werkplekken van HelloC een alternatief met dataopslag in Nederland. Zo voldoet de online werkplek aan de eisen op het gebied van security en compliance.

KEEPER SECURITY

Flexibel werken betekent dat medewerkers altijd en overal moeten beschikken over belangrijke wachtwoorden. Het veilig opslaan van wachtwoorden is nóg belangrijker wanneer medewerkers hun laptop mee naar huis nemen of op locatie werken. Keeper Security is dé alles-in-één oplossing voor wachtwoordbeheer.

TELEFOON

Niet alleen voor contact met klanten, maar ook voor het contact met collega’s is en blijft telefonisch contact belangrijk. Het is tegenwoordig niet meer nodig om voor iedere medewerker een eigen mobiele telefoon aan te schaffen. Er zijn verschillende opties om te zorgen dat medewerkers ook thuis voor collega’s en klanten bereikbaar zijn. Zonder dat hun (privé) telefoonnummers zichtbaar zijn.

HEADSET

Het gebruik van een headset zorgt dat medewerkers comfortabel kunnen werken. En dat geldt niet alleen voor collega’s die veel aan de telefoon zitten. Ook in online meetings en voor het volgen van webinars en online trainingen is een goede headset essentieel. Niet alleen vanwege het comfort, maar ook om veilig (privacy) en verantwoord (arbo) te werken.

MICROSOFT OFFICE

Het delen van agenda’s zorgt dat iedereen direct inzicht heeft in wie op kantoor aanwezig is en wie thuis aan het werk is. Flexibel werken betekent dat communicatie over dit soort zaken extra belangrijk is. Het is immers niet meer te zien dat die ene collega thuis in een online meeting zit.

MICROSOFT TEAMS

Microsoft Teams biedt verschillende interessante opties om flexibel samen te werken. Naast video calls biedt Teams ook diverse opties om bestanden met elkaar te delen en met elkaar te chatten. Ook handig: in Teams kunnen verschillende kanalen worden aangemaakt, zodat er ook de ruimte is voor een off-topic kanaal voor sociaal contact.

AFSPRAAK MAKEN

Heb je nog vragen over flexibel thuis en op kantoor werken? Neem dan contact op met onze new business manager Davina van Leijden. Wij helpen jou graag om van het hybride werken een succes te maken!