Een derde van kleinere bedrijven slachtoffer van datalek

Kleine bedrijven krijgen steeds vaker te maken met datalekken. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek*. Tot dusver kreeg 36 procent van de bedrijven tot 50 medewerkers dit jaar hiermee te maken, een stijging van zes procent ten opzichte van vorig jaar. De toename is een gevolg van een gebrek aan focus op security. In het zakelijke landschap van vandaag is dat een absolute doodzonde.

Securitybeleid vaak afwezig

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 33 procent van de organisaties geen algemeen securitybeleid heeft. In plaats van organisatiebrede afspraken en maatregelen wordt de beveiliging van computers overgelaten aan individuele medewerkers. Daarnaast maakt een kwart van de bedrijven gebruik van consumentensoftware. Dit soort beveiliging is verre van geschikt om zakelijke systemen, zoals servers en netwerken, veilig te houden tegen zaken als malware en hacks. Bedrijven die kiezen voor dit soort oplossingen zijn nauwelijks beschermd tegen aanvallen, met alle gevolgen van dien.

Cybercrime funest voor continuïteit
Nog vaak wordt gedacht dat kleine bedrijven niet interessant zijn voor cybercriminelen. Die stelling is echter allang achterhaald. Malwareaanvallen kunnen op veel verschillende manieren worden verspreid, waarbij niet wordt gekeken naar de grootte van een organisatie. De gevolgen kunnen echter zeer ingrijpend zijn. Ondermaatse security kan leiden tot diefstal van gevoelige data en verstoring van zakelijke processen. Vervelende financiële gevolgen en reputatieschade liggen daarbij op de loer. Bovendien tonen organisaties daarmee aan niet te voldoen aan de GDPR (AVG). Dat kan nog eens tot extra financiële consequenties leiden.

Ruime keuze uit zakelijke security
Geen bedrijf kan het zich nog veroorloven onachtzaam met online security om te gaan. Het inregelen hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn tegenwoordig talloze toegankelijke securityoplossingen die gevoelige data ook echt goed beveiligd houden. Een specialistisch advies van onze IT-specialisten stelt u daarbij in staat om de juiste keuzes te maken. Daarnaast kunt u security ook volledig aan TéGéTèl | HBA uitbesteden. Dat is een goede keuze voor bedrijven die zich daar niet zelf mee kunnen of willen bezighouden. Tegen een vast maandelijks bedrag is uw data daardoor professioneel beveiligd.

*Bron: Kaspersky